6 Haziran 2015 Cumartesi

Türkiye çok kritik bir dönemeçte. Ülke belki de tarihinin en önemli seçimini gerçekleştirmek üzere...


Türkiye çok kritik bir dönemeçte. Ülke belki de tarihinin en önemli seçimini gerçekleştirmek üzere...

Şakası bir yana parlamenter rejim değişebilir, gerçekten Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti'ne  "başkan"  olabilir .

Bu nasıl olur? Şöyle olur:

7 Haziran Pazar günü Türkiye'de milletvekili seçimleri var.

Seçimler neticesinde Ak Parti en az 367 milletvekili çıkarabilirse  anayasayı kimseye sormadan tek başına değiştirebilir. Kimse de gıkını çıkaramaz. Adamlar zaten bunu yapacaklarını seçim beyannamelerinde bangır bangır ilan ettiler...Yaparlar yeni anayasayı, Recep Tayyip Erdoğan da artık başkan mı olur, padişah mı olur, ne olacaksa olur,  olay da biter.


Ancak bu ihtimal en iyimser Ak Partililerin bile rüyasında bile göremeyeceği bir şey....


İkinci olanak referandum. İşte anayasanın değişmesi ve başkanlık sisteminin gelebilmesi için tek olabilecek  ihtimal bu.  Meclisin referandum kararı alabilmesi için 330 milletvekilinin "evet" demesi lazım. Eğer Kürtlerin partisi HDP % 10 barajını geçerse bu ihtimal da çok uzak.  Çünkü o takdirde AKP'nin 330 milletvekili çıkarması hayaldir.

(Türkiye toplam oylarının en az  % 10 unu alamayan partiler, baraja takılıyorlar ve   mecliste temsil edilemiyorlar.)

Yok eğer HDP baraja takılırsa,  AKP 330 milletvekili çıkarabilir.  Bana bu da zor gibi geliyor ama olabilir... Eğer 330 u bulabilirlerse  en kısa zamanda referanduma gidecekleri kesin. Sonuç ne olur? Bence kesinlikle "evet" olur, anayasa değişir ve Kasımpaşa'lı Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan başkan oluuuuur. 
Kolay değil ama bu da  bir olasılık...



Teknik olarak başka ihtimaller de var tabii. Koalisyon filan. Ama geç anam geç, olmaz öyle şey, o kadar da değil yani. Hangi parti Ak Parti ile koalisyon yapar?


Demek ki  zurnanın zırt dediği yer HDP nin  % 10 barajını aşıp  aşamamasıdır. Eğer aşarlarsa başkanlık sistemi de, AKP nin tek başına anayasayı değiştirebilmesi de bence hayal olmaktan öteye gidemez. 




Sonuç  Eğer HDP barajı aşarsa ,   Ak Parti 297  (artı eksi % 5) milletvekili çıkarır, tek başına iktidar olur, ama anayasayı bir başka partinin yardımı olmadan değiştiremez ve başkanlık sistemi de bir başka bahara kalır. Bu, benim tahminim.



Pekiii, Türk halkı başkanlık sistemini istiyor mu, istemiyor mu? Bence Türk halkının çok büyük bir kısmı bunu neden istediğini yada neden istemediğini bilmiyor. Algılanan,  Başkan = Sultan...

İsteyenler Ak Partililer... Ak Partiyi 12 yıldır iktidar yapan, Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhur Başkanı yapan bu insanlar onu sultan da yaparlar, hünkâr da. 


İstemeyenler ise Ak Partili olmayanlar. Onlar Ak Parti olmasın da ne olursa olsun diyorlar. Anayasa değişikliği için  "istemezük"   diyorlar... Başkanlık sistemi için   "istemezük"  diyorlar... Kısaca Ak Parti ne derse  "istemezük"  diyorlar...Ak Parti'nin yaptığı her şeye kötü diyorlar. Ayrıca bunların hepsi tam bir   "antitayyip..".


(  Öte yandan Ak Parti iktidarının  ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki hizmetleri  acaba göz ardı mı ediliyor?Bu adamlar hiç mi iyi bir şey yapmadılar?  Acaba yiğidi öldürüp hakkını vermiyorlar mı? )


Bence Ak Parti esasında nerede hata yaptı biliyor musunuz? Başkanlık sistemini yeterince anlatmadı. Bu sistem halk tarafından yeterince anlaşılmadı. Birbirilerini yemekten esas mevzuya giremediler.  "Kudüs bizimdir" diye   saçmalayacağınıza başkanlık  sisteminin  ne  olduğunu  iyice anlatsaydınız ya... Başkanlık sisteminin neresi  iyi, neresi  kötü, bu sistemde parlamentonun  görevi ne, başkanı kim denetleyecek, başkan istediğini kimseye sormadan yapabilir  mi, bunları kimse bilmiyor...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ama bir şey varsa ki;  
-Özellikle hukuk sisteminin vesayet altında olması, 
-Recep Tayyip Erdoğan'a dur diyebilecek bir ordunun olmaması, 
-Muhalif basının susturulması ve;
-Bundan daha vahimi yandaş basının da buna ses çıkarmaması  halkı korkutuyor.


Bir gün polislerin savcıları götürdüğü, ertesi gün savcıların polisleri tutukladığı  bir ülke oldu Türkiye..

Demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığı Türkiye'de ortadan kalktı.
Bu bir anlamda demokrasi Türkiye'de artık ancak şeklen var, fakat işlemiyor demektir...


Cumhurbaşkanı isterse bakanlar kurulunu topluyor, isterse seçim turlarına çıkıyor.  Bu kanuna uygun mu değil mi, umurunda değil. Dediği dedik, çaldığı düdük. Ne anayasa dinliyor ne babayasa...


Ve bu gidişata dur diyecek hiç bir kimse, hiç bir makam yok...
Bu ki, daha başkan filan olmadı...


Bütün bunlar halkı korkutuyor. Bence  Türk halkı  bu sistem değişikliğine izin vermeyecek.

Eğer verirse de bundan sonra şikayet etmemesi lazım.  İdare edilenlerin de, idare edenler kadar sorumluluğu var.  İstemiyorsanız gidin ona göre oy kullanın...



Hayırlısı olsun .

Başka diyeceğim bir şey yok...



Aaron Baruch  (Ankaralı)